Syrop truskawkowy w naszym domu schodzi jak ciepłe bułeczki. Wypijany litrami, a buteleczki tylko znikają z koszyka. To cieszy, że smakuje. W tym roku robimy zwykły syrop, ale też eksperymentuje z różnymi dodatkami. W ostatnim czasie powstał z anyżem, ale mam jeszcze parę pomysłów w zapasie;) Anyż w połączeniu z truskawkami dodaje intensywnego orzeźwienia, idealny na upały. Nieziemskie połączenie... spróbujcie sami ;)
Składniki:
- 500 ml wody
- 1,5 kg truskawek już umytych i obranych z szypułek
- 1 kg cukru
- 3 całe gwiazdki anyżu
Przepis:
Do dużego garnka wrzucić truskawki, zalać wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać gwiazdki anyżu. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić anyż, dodać cukier i zagotować aż syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.
źródło: własne
0 komentarze: