Domowa przyprawa do piernika

Mam zamiar zrobić pierwszy w swoim życiu piernik dojrzewający. Stąd pomysł na zrobienie domowej przyprawy do piernika. Wcześniej zawsze kupowałam gotową mieszankę, ale teraz wiem, że to był błąd. Domowa ma całkiem inny zapach, intensywny, można wyczuć wszystkie składniki. A samo ubijanie w moździerzu czy młynku to dopiero frajda. Poczytałam trochę skład gotowych mieszanek w sklepie i składniki dostosowałam do naszych kubków smakowych. Bo każdy lubi co innego, więc jednego składnika można dać więcej a drugiego mniej, to już zależy od was i waszych upodobań. 


Można wykorzystać młynek do kawy lub moździerz. Ja miałam to i to. W młynku zmieliłam duże kawałki cynamonu, anyżu, liścia laurowego. Resztę rozbijałam w moździerzu. Zapach roznosił się po całym domu, a to oznacza, że czas do świąt już się powoli zbliża. 


Składniki:
- 3 g czarnego pieprzu 
- 5 g ziela angielskiego 
- 5 g ziaren kardamonu
- 50 g kory cynamonu 
- 4 liście laurowe 
- 7 g gałki muszkatołowej - mielonej 
- 10 g goździków 
- 12 g imbiru - mielonego 
- 4 gwiazdki anyżu 

Przepis. 
W młynku do kawy zmielić liście laurowe, cynamon i gwiazdki anyżu. W moździerzu rozbić na pył pozostałe składniki. Całość wymieszać. Jeżeli chcemy, można dla pewności jeszcze wszystko razem zmielić w młynku. Przełożyć do suchego, czystego słoiczka. Trzymać w ciemnym miejscu. U mnie wyszły dwa małe słoiczki, jeden dla mnie, jeden wędruje w prezencie ;) 

Smacznego. 
źródło: własne 


7 komentarzy:

  1. Ja jutro bedę robiła swoją piernikową przyprawę bo zabrakło mi cynamonu:-). Twoja wygląda idealnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie własna przyprawa do piernika jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa przyprawa = najlepsza przyprawa :)

    OdpowiedzUsuń