Gęsty przecier pomidorowy

Teraz sezon na pomidory w pełni. Co wtorki mam stałe źródło dostawy pomidorów, część jemy na bieżąco, resztę przerabiam, żeby móc się cieszyć tym smakiem też podczas zimy. Już powstał sos pomidorowo - ziołowy, leczo, a mam w planie jeszcze sos słodko - kwaśny lub sos do spaghetti. Korzystam póki jeszcze są, bo jutro kolejna porcja pomidorów. A w tym czeka na mnie jeszcze dynia i puree z dyni na zimę, do sernika, chlebka, bułeczek, ale to już w następnym wpisie. 


Składniki:
- 5 kg dojrzałych pomidorów 
- 2 łyżeczki soli morskiej 
- odrobina wody 

Przepis:
Do dużego, wysokiego garnka wlać odrobinę wody. Pomidory dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka, dodać sól. Gotować, aż pomidory się rozpadną. Całość zmiksować, przetrzeć przez sito. Ponownie zagotować. Na małym ogniu gotować do otrzymania odpowiedniej konsystencji - wolę przecier trochę gęsty. Przelać do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować 25 min. od zagotowania.


Smacznego. 
źródło: własne


0 komentarze: