- 500 ml wody
- 2 kg czerwonej porzeczki
- 1 -1,5 kg cukru
Przepis.
Do garnka o grubym dnie wsypać umyte owoce, zalać wodą, zagotować. Gotować ok. 30 - 40 min. Całość odcedzić na sicie.Ponownie zagotować, dodać cukier. Całość gotować, aż syrop zacznie gęstnieć. Najpierw dać 1 kg cukru, dosłodzić w razie potrzeby. Zależy to od tego, jakie kwaskowate są porzeczki. Gorący syrop przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić.
Smacznego.
źródło: własne
Akcja:
Ale zapełniasz spiżarnię pysznościami:)Czyżby zapowiadali ostrą zimę haha?
OdpowiedzUsuńoj tak ;) muszę mieć takie słodkości jak mnie odwiedzisz ;)
OdpowiedzUsuń