Ogórki z curry

Takie ogórki jadłam pierwszy raz w tamtym roku, w rodzinnym domu mojego męża. Zasmakowały Nam od razu i w tym roku postanowiłam wykorzystać przepis teściowej. Skusiłam się i zrobiłam parę słoiczków. 


Składniki:
- 2,5 kg małych ogórków z łupinami - pokrojone w słupki 
- 3 cebule - obrane i pokrojone w plastry 
- 2 łyżeczki soli 

Do dużego garnka lub miski wsypać ogórki, cebulę. Całość posolić, wymieszać i odstawić na 3 godz. 


Marynata:
- 1,5 szklanki cukru 
- 1 szklanka octu 
- 1,5 szklaki wody 

Składniki na marynatę zagotować i ostudzić. 

Przyprawy:
- po 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonego pieprzu, curry, gorczycy 
- 2 - 3 łyżeczki posiekanego kopru 


Przepis:
Po 3 godz. wsypać wszystkie przyprawy do miski z ogórkami i cebulą. Całość dokładnie wymieszać i zalać ostudzoną marynatą . Zimne ogórki nakładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania (nie dłużej, bo ogórki będą miękkie). 


Smacznego. 
źródło: zasłyszane 

Akcja:

Ogórki do słoików marsz Zapasy na zimę - I edycja 2013

4 komentarze:

  1. A takiego sposobu nie znałam-bardzo mnie ciekawi,jak smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie zastanawiam się nad zrobieniem ich :) Tylko nie wiem gdzie słoiki będę ustawiać, bo chcę dużo przetworów w tym roku zrobić :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj otworzyłam pierwszy słoik - są pyszne! Miałam duże ogórki, więc pokroiłam je w plastry, zamiast w słupki. Dziękuję za przepis, na pewno będę je robić co roku :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, że idealne? ;) my już zjedliśmy i czekamy na nowe ;)

      Usuń