Jagody w cukrze na zimę

U nas przetworów cd ;) Powstają te tradycyjne, co są co roku, ale dużo też wymyślam, szukam, podpatruję. W tym roku będzie spiżarnia bardziej zapełniona niż w zeszłym.
Jagody też zamroziłam, żeby móc cieszyć się w zimie małymi "kuleczkami", a resztę zasypałam cukrem, będą  idealne do deserów, gofrów, ciast czy nawet herbaty. 


Składniki:
- 2 litry jagód
- cukier

Przepis.
Jagody umyć. Słoiki umyć, wyparzyć. Do czystych słoików wsypać jagody ( do samej góry), wsypać ok. 5-6 łyżek cukru. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 25 min.


Smacznego.
źródło: własne

Akcja:

Jagodowo Nam edycja 5!

Kwaśnie, no właśnie

4 komentarze:

  1. U mnie w domu też się tak robiło:)głównie kojarzą mi się z ich leczniczymi właściwościami i z tego właśnie powodu zawsze były robione na zimę-świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie robi i moja babcia- świetny sposób na przetrzymanie jagód;)
    Dziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń