U nas przetworów cd ;) Powstają te tradycyjne, co są co roku, ale dużo też wymyślam, szukam, podpatruję. W tym roku będzie spiżarnia bardziej zapełniona niż w zeszłym.
Jagody też zamroziłam, żeby móc cieszyć się w zimie małymi "kuleczkami", a resztę zasypałam cukrem, będą idealne do deserów, gofrów, ciast czy nawet herbaty.
Składniki:
- 2 litry jagód
- cukier
Przepis.
Jagody umyć. Słoiki umyć, wyparzyć. Do czystych słoików wsypać jagody ( do samej góry), wsypać ok. 5-6 łyżek cukru. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 25 min.
Smacznego.
źródło: własne
Akcja:
U mnie w domu też się tak robiło:)głównie kojarzą mi się z ich leczniczymi właściwościami i z tego właśnie powodu zawsze były robione na zimę-świetne:)
OdpowiedzUsuńoj tak są super lekarstwem ;)
Usuńtakie robi i moja babcia- świetny sposób na przetrzymanie jagód;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do Jagodowo Nam 5!
super akcja dziękuję ;)
Usuń