Chleb prosto z pieca

Taki tytuł nosi przepis na chleb z książki "Ekonomia - Gastronomia" Allegra McEvedy i Paul Merrett. Przepis faktycznie prosty, a chlebek pyszny. Pieczemy go co parę dni. Wpis miał powstać już dawno temu lecz teraz na etapie są przetwory, które chcę zrobić przed wyjazdem na wakacje i troszkę brakuje czasu. Ale spokojnie wszystko nadrobimy. Z podanych składników wychodzą 3 bochenki, ja uformowała 2, ale to już od Was zależy jakie chcecie. 



Składniki:
- 1 kg mąki chlebowej
- 550 ml wody 
- 20 g świeżych drożdży 
- miska z posoloną wodą 
- garść mąki do posypania 
- 15 g soli 


Przepis:
W dużej misce wymieszać mąkę, wodę, drożdże i sól. Uformować kulę i przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Wyrabiać ciasto energicznie przez ok. 10 min. Przełożyć do szklanej miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. godzinę (czas rośnięcia zależy od temp., ciasto ma podwoić swoją objętość). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić - uderzyć parę razy pięścią, w ten sposób ujdzie z niego trochę powietrza. Wyrobione ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Z każdej uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub skropionej oliwą i oprószoną mąką. Chleby posmarować posoloną wodą, oprószyć mąką i ostrym nożem zrobić nacięcia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia - tutaj wystarczy tylko kwadrans. Piekarnik nagrzać do temp. 240 st. ( z termoobiegiem do 220 st. ). Wstawić chleby do piekarnika i piec 8 min. po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika (żeby wypuścić żar), zmniejszyć temp. do 190 st. i piec ok. 30 min. Upieczone chleby wystudzić na kratce, lecz najlepiej smakują jeszcze ciepłe z samym masełkiem. ;) Polecam 

Smacznego. 
źródło: "Ekonomia - Gastronomia" Allegra McEvedy i Paul Merrett


1 komentarz: