Dżem z truskawek, rabarbaru i kardamonu ( z wypiekacza do chleba )

Sezon truskawek nadal trwa, więc trzeba korzystać póki jeszcze są. Są dżemy, musy, będzie jeszcze sok, truskawki w cukrze na zimę... Regał z przetworami w tym roku powoli się zapełnia, a to dopiero początek. W tym przepisie pierwszy raz wykorzystałam opcję "jam" w swoim wypiekaczu do chleba, ale oczywiście można przygotować w tradycyjnym garnku.


Składniki:
- 1 kg obranego i oczyszczonego rabarbaru
- 0,5 kg truskawek (obranych z szypułek)
- 0,5 cukru trzcinowego
- 5 ziarenek kardamonu


Przepis ( w wypiekaczu do chleba):
- do miski wypiekacza wrzucić pokrojony w małe kawałki rabarbar, truskawki, wsypać cukier ustawić program "jam" (program 1,5 godz.)
- ziarenka kardamonu rozgnieść w moździerzu
- po upływie 1,5 godz. otworzyć wypiekacz, zawartość przelać do garnka, dodać kardamon i zagotować
- zostawić na parę godzin, najlepiej na noc
- rano dżem ponownie zagotować, mieszając aż zacznie gęstnieć
- nakładać gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików
- mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystygnięcia



Przepis ( w tradycyjny sposób):
- rabarbar (małe kawałki) i truskawki zasypać cukrem
- wrzucić wszytsko do garnka z grubym dnem i smażyć przez ok 40 min. mieszając co jakiś czas
- dalej postępować jak wyżej przy wypiekaczu do chleba

Smacznego.
źródło: mojetworyprzetwory



AKCJA.
Truskawkowy zawrót głowy 2013Akcja rabarbar - IV edycja

11 komentarzy:

  1. Zawsze imponują mi domowe dżemy, konfitury... Pycha z domowym chlebkiem! :)
    Do tego masz naprawdę urocze słoiczki!
    dariawkuchni.blogspot.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję dżemik faktycznie idealny z domowym pieczywem

      Usuń
  2. przygotowuję taki dżemik, ale bez kardamonu. Przyznam ciekawy i wart wypróbowania sposób :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kardamonem robiłam pierwszy raz w tym roku ;)

      Usuń
  3. Dorotka - a smakuje?;)

    Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu!
    uściski!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smakuje, a Twoje przepisy uwielbiam, szkoda że tak daleko mieszkamy od siebie bo razem to byśmy stworzyły nie jeden twór-przetwór ;)

      Usuń
  4. Z kardamonem...pyszności:) Nominowałam Twojego bloga do Libester Award,zapraszam do zabawy,szczegóły znajdziesz u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  5. Excellent Dish27 czerwca 2013 20:51

    Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
    http://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, słoiczki wypełnione pysznościami <3
    dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbar 2013 :))

    OdpowiedzUsuń
  7. nie ma jak domowy dżemmmm :) pozdrawiam i zapraszam na mięso i warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-z-grilla-z-mozarella/

    OdpowiedzUsuń