Sezon truskawek nadal trwa, więc trzeba korzystać póki jeszcze są. Są dżemy, musy, będzie jeszcze sok, truskawki w cukrze na zimę... Regał z przetworami w tym roku powoli się zapełnia, a to dopiero początek. W tym przepisie pierwszy raz wykorzystałam opcję "jam" w swoim wypiekaczu do chleba, ale oczywiście można przygotować w tradycyjnym garnku.
Składniki:
- 1 kg obranego i oczyszczonego rabarbaru
- 0,5 kg truskawek (obranych z szypułek)
- 0,5 cukru trzcinowego
- 5 ziarenek kardamonu
Przepis ( w wypiekaczu do chleba):
- do miski wypiekacza wrzucić pokrojony w małe kawałki rabarbar, truskawki, wsypać cukier ustawić program "jam" (program 1,5 godz.)
- ziarenka kardamonu rozgnieść w moździerzu
- po upływie 1,5 godz. otworzyć wypiekacz, zawartość przelać do garnka, dodać kardamon i zagotować
- zostawić na parę godzin, najlepiej na noc
- rano dżem ponownie zagotować, mieszając aż zacznie gęstnieć
- nakładać gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików
- mocno zakręcić, odstawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystygnięcia
Przepis ( w tradycyjny sposób):
- rabarbar (małe kawałki) i truskawki zasypać cukrem
- wrzucić wszytsko do garnka z grubym dnem i smażyć przez ok 40 min. mieszając co jakiś czas
- dalej postępować jak wyżej przy wypiekaczu do chleba
Smacznego.
źródło: mojetworyprzetwory
AKCJA.
Dżem z truskawek, rabarbaru i kardamonu ( z wypiekacza do chleba )
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zawsze imponują mi domowe dżemy, konfitury... Pycha z domowym chlebkiem! :)
OdpowiedzUsuńDo tego masz naprawdę urocze słoiczki!
dariawkuchni.blogspot.
dziękuję dżemik faktycznie idealny z domowym pieczywem
Usuńprzygotowuję taki dżemik, ale bez kardamonu. Przyznam ciekawy i wart wypróbowania sposób :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
z kardamonem robiłam pierwszy raz w tym roku ;)
UsuńDorotka - a smakuje?;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że skorzystałaś z przepisu!
uściski!!!
bardzo smakuje, a Twoje przepisy uwielbiam, szkoda że tak daleko mieszkamy od siebie bo razem to byśmy stworzyły nie jeden twór-przetwór ;)
UsuńZ kardamonem...pyszności:) Nominowałam Twojego bloga do Libester Award,zapraszam do zabawy,szczegóły znajdziesz u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuńo tak pyszności ;)dziękuję za nominację
UsuńNominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Marta
mniam, słoiczki wypełnione pysznościami <3
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie ich do akcji rabarbar 2013 :))
nie ma jak domowy dżemmmm :) pozdrawiam i zapraszam na mięso i warzywa z grilla http://www.zgrilla.pl/cukinia-z-grilla-z-mozarella/
OdpowiedzUsuń