Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego - koniecznie dokarmionego wcześniej (min. 10-12 godz. wcześniej)
- 150 ml wody
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Składniki na chleb właściwy:
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml wody o temp. pokojowej
- 50 g prażonego słonecznika
Przepis na zaczyn:
- dzień przed pieczeniem wymieszać składniki na zaczyn, czyli: zakwas, wodę i mąkę
- miskę przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin
Przepis na chleb właściwy:
- na suchą patelnię wsypać słonecznik, podpiekać ok. 5 min, wystudzić
- wszystkie składniki (oprócz słonecznika )na chleb dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować
- dodać uprażony i wystudzony słonecznik
- keksówkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami
- do keksówki przełożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (na ok. 2-6 godz.) w zależności jak będzie rosło, ma podwoić swoją objętość
- keksówkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st. i piec ok. 30 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 210 st. i piec kolejne 30 min.
- czas pieczenia zależy jak szybko nagrzewa się piekarnik, w trakcie warto sprawdzać czy za bardzo się nie przypieka
Smacznego.
źródło: Pracownia Wypieków
0 komentarze: