Chleb żytni z prażonym słonecznikiem (na zakwasie)

Chleby, chlebki, bułki, codziennie coś innego. Czasem coś "starego" wypróbowanego, innym razem zupełnie coś nowego. Szukam, wybieram, mieszam, dodaję coś od siebie i powstają kolejne domowe wypieki. Tym razem zapraszam Was na chlebek żytni na zakwasie z prażonym słonecznikiem, pieczony nie w maszynie lecz w tradycyjny sposób.


Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu żytniego - koniecznie dokarmionego wcześniej (min. 10-12 godz. wcześniej)
- 150 ml wody
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720

Składniki na chleb właściwy:
- 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml wody o temp. pokojowej
- 50 g prażonego słonecznika


Przepis na zaczyn:
- dzień przed pieczeniem wymieszać składniki na zaczyn, czyli: zakwas, wodę i mąkę
- miskę przykryć folią i odstawić na 12-18 godzin

Przepis na chleb właściwy:
- na suchą patelnię wsypać słonecznik, podpiekać ok. 5 min, wystudzić
- wszystkie składniki (oprócz słonecznika )na chleb dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować
- dodać uprażony i wystudzony słonecznik
- keksówkę wysmarować oliwą i wysypać otrębami
- do keksówki przełożyć ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (na ok. 2-6 godz.) w zależności jak będzie rosło, ma podwoić swoją objętość
- keksówkę włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp. 230 st. i piec ok. 30 min, po tym czasie zmniejszyć temp. do 210 st. i piec kolejne 30 min.
- czas pieczenia zależy jak szybko nagrzewa się piekarnik, w trakcie warto sprawdzać czy za bardzo się nie przypieka

Smacznego.
źródło: Pracownia Wypieków


0 komentarze: