Szybkie ciasto z kokosem i czekoladą

Takie oto szybkie ciasto z czekolada i kokosem przygotowałam na tegoroczną majówkę. Pogoda nam nie dopisała, ale ciasto zostało zjedzone. Było proste, szybkie i idealne na podróż ;)



Składniki:
- 1 winne jabłko
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki oleju
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej pokrojonej na drobne kawałki


Przepis:
- jabłko obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
- delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników 
- do masy, cały czas mieszając, wlewamy olej
- dodajemy wiórki kokosowe i kawałki czekolady - całość mieszamy 
- masę wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
- wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 st. i pieczemy ok. 30 - 40 min. 
- posypujemy cukrem pudrem

Smacznego.
źródło: własne


4 komentarze:

  1. Wygląda wyjątkowo smakowicie. Lubię takie ciasta w roli szybkiego śniadania o 5 rano ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie bomba! Lubię takie ciasta - szybko się je robi, a jeszcze szybciej zjada :D

    OdpowiedzUsuń