Mój pierwszy - Vermont Sourdough

Tym razem postanowiłam upiec chleb w tradycyjny sposób. Kiedyś Ewa powiedziała mi, że pieczenia chleba uzależnia i miała zdecydowanie rację. Piekę od niedawna, a ciągle szukam, przeglądam nowe przepisy, mieszam, czekam, aż rośnie ;)




Składniki:
- na zaczyn:

  • 136 g mąki pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- ciasto właściwe:
  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 420 g wody 
  • 1 łyżeczka soli
  • cały zaczyn 

Przepis:
- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin
- składniki na ciasto właściwe (poza solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej 
- po tym czasie posypać solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min. 
- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2,5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C 
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  (chleby można naciąć i obsypać mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min. 
- wystudzić na kratce 




Smacznego.
źródło: MojeWypieki










2 komentarze: