Kopiec kreta

Wiosna wiosna ach to Ty ;) idzie pełną parą. Przy ostatnich wiosennych porządkach w ogrodzie spotkaliśmy kopiec kreta, sami zobaczcie jaki był smaczny...


Składniki na Kopiec kreta:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 2 x po 330 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g posiekanej drobno czekolady (mlecznej i deserowej)
- 6 bananów

Przepis na Kopiec kreta:
ciasto:

  • białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić 
  • do żółtek wsypać proszek, wymieszać i dodać do piany - ponownie ubić 
  • do masy przesiać obie mąki, kakao, dolać wodę i dokładnie wymieszać 
  • dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto 
  • piec ok. 30 min. w temp. 165 st. 
masa:
  • żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić aż napęcznieje 
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
  • żelatynę rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając - tylko podgrzać, dodać do śmietany, miksować na najniższych obrotach 
  • dodać posiekaną czekoladę, całość wymieszać 
kopiec kreta:
  • ostudzony biszkopt wydrążyć (zostawić ok. 1,5 cm brzegu, na spodzie zostawić cienką warstwę ciasta)
  • okruszki ciasta zostawić na dekorację 
  • w wydrążonym biszkopcie ciasno ułożyć całe banany
  • na banany ułożyć masę i uformować z niej kopiec 
  • całość obsypać pozostałymi okruszkami 
  • schłodzić w lodówce min. 2 godz.

Smacznego. 

6 komentarzy:

  1. ..ze u mnie w ogrodzie nie ma kretow.. hahaha :D
    Swietne ciacho! Bardzo je lubie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas w tym roku było i to dużo ;) wysyłam Ci kawałek mojego "kreta" ;)

      Usuń
  2. Domowa wersja na pewno smakuje lepiej niż ta z pudełka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie lepiej smakuje, śmietana trochę mniej słodsza niż ta z pudełka, ale zawsze można dać więcej cukru ;) zależy kto co lubi

      Usuń
  3. ostatnio też robiłam, pyszne ciasto po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, rodzinka dopytuje kiedy będzie znowu ;)

      Usuń