Składniki na Kopiec kreta:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
- 2 x po 330 g śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 200 g posiekanej drobno czekolady (mlecznej i deserowej)
- 6 bananów
Przepis na Kopiec kreta:
ciasto:
- białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić
- do żółtek wsypać proszek, wymieszać i dodać do piany - ponownie ubić
- do masy przesiać obie mąki, kakao, dolać wodę i dokładnie wymieszać
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto
- piec ok. 30 min. w temp. 165 st.
masa:
- żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i zostawić aż napęcznieje
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder
- żelatynę rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając - tylko podgrzać, dodać do śmietany, miksować na najniższych obrotach
- dodać posiekaną czekoladę, całość wymieszać
kopiec kreta:
- ostudzony biszkopt wydrążyć (zostawić ok. 1,5 cm brzegu, na spodzie zostawić cienką warstwę ciasta)
- okruszki ciasta zostawić na dekorację
- w wydrążonym biszkopcie ciasno ułożyć całe banany
- na banany ułożyć masę i uformować z niej kopiec
- całość obsypać pozostałymi okruszkami
- schłodzić w lodówce min. 2 godz.
Smacznego.
źródło: Słodka magia od kuchni
..ze u mnie w ogrodzie nie ma kretow.. hahaha :D
OdpowiedzUsuńSwietne ciacho! Bardzo je lubie ;)
u nas w tym roku było i to dużo ;) wysyłam Ci kawałek mojego "kreta" ;)
UsuńDomowa wersja na pewno smakuje lepiej niż ta z pudełka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzdecydowanie lepiej smakuje, śmietana trochę mniej słodsza niż ta z pudełka, ale zawsze można dać więcej cukru ;) zależy kto co lubi
Usuńostatnio też robiłam, pyszne ciasto po prostu :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, rodzinka dopytuje kiedy będzie znowu ;)
Usuń