Chlebek Na Zakwasie Żytnim


To jest mój pierwszy Chleb na Zakwasie Żytnim, który ostatnio hoduję w mojej kuchni. Już teraz wiem, że to był pierwszy, ale nie ostatni chleb... ;) przepis znalazłam u Ewy, z tym, że z powodu braku mąki orkiszowej, trochę pokombinowałam i wymieszałam mąki, które akurat miałam ;) oczywiście obawiałam się efektu, ale jak widać zupełnie niepotrzebnie... chlebek został cały pochłonięty... już w głowie mam pomysły na kolejne chlebki na zakwasie...


Składniki na Zaczyn:
- 70 g aktywnego zakwasu żytniego
- 115 g wody
- 100 g mąki pszennej razowej ( w oryginalnym przepisie mąka orkiszowa razowa)



Przepis na Zaczyn:
- zakwas żytni, wodę, mąkę, wymieszać w misce
- przykryć szczelnie folią i zostawić na min 12-18 godz.



Składniki Na Chlebek Na Zakwasie Żytnim:
- zaczyn
- 300 g letniej wody
- 1/3 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 420 g mąki -dałam 50 g mąki pszennej żytniej, 50 g mąki żytniej razowej, 320 g mąki pszennej - ( w oryginalnym przepisie jest 420 g mąki orkiszowej razowej)


Przepis na Chlebek Na Zakwasie Żytnim:
- wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce
- formę keksówkę wysmarować oliwą wysypać otrębami lub sezamem
- ciasto przelać do formy, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (ciasto powinno wypełnić się po brzegi)
- piec 15 min. w temp. 230 st, a następnie zmniejszyć do 190 st. i piec kolejne 45 min.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory


6 komentarzy:

  1. Dorotka, chlebe wspaniały, jak widzisz sama, masz dar do pieczenie chleba! Cieszę się bardzo, że się zabrałaś za domowe pieczywo, tylko uważaj: to wciąga i uzależnia;)))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż się cieszę ze nas to wciągnęło i tak nam smakuje ;) właśnie wróciłam ze sklepu i mam nowy zapas mąki do wypróbowania ;)

      Usuń
  2. Chlebek pierwsza klasa :) Też sama piekę chleb

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci chlebek wyrósł :) nie dziwię się że szybko zjedzony :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek rewelacyjny :) U mnie długo by nie poleżała taki świeży :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe chleby są najlepsze i oczywiście wiadomo co w nim jest :)

    OdpowiedzUsuń