Pamiętam z czasów dzieciństwa takie ciasto... zwyczajny biszkopt, owoce, galaretka ;) tym razem postanowiłam że biszkopt będzie podłużny, upiekłam go więc w keksówce... znikł bardzo szybko ;)
Składniki na Biszkopt z Galaretką i Wiśniami:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka wiśniowa
- ok 30 szt. wydrylowanych wiśni (dałam rozmrożone) mogą być dowolne owoce
- płatki migdałów
Przepis na Biszkopt z Galaretką i Wiśniami:
- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie
- po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie
- jaja ubić z cukrem na puszystą masę, powoli dodawać po jednej łyżce mąki delikatnie mieszając silikonową łopatką
- dodać proszek do pieczenia i ponownie wymieszać
- formę keksówkę wysmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia
- wylać ciasto, posypać płatkami migdałów
- piec ok 30-40 min. w temp. 180 st. (do tzn. suchego patyczka)
- po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić na dwa płaty
- jedną część ponownie włożyć do formy
- zalać tężejącą galaretką z owocami
- przykryć drugą częścią biszkoptu
- zostawić do całkowitego stężenia galaretki
- potem ostrożnie wyciągnąć z formy i kroić na grube plastry
Smacznego.
źródło: własne
Biszkopt z Galaretką i Wiśniami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze: