Ciasto Czekoladowe z Gruszkami wg. Nigella Ekspresowo

Bardzo lubimy ciasta czekoladowe, a w połączeniu z gruszkami po prostu "niebo w gębie" ;) na przepis wpadłam przeglądając książkę "Nigella Ekspresowo", a że miałam wszystkie składniki w domu, postanowiłam wypróbować ten szybki przepis... od siebie dodałam migdały, którym posypałam wierzch ciasta, piekłam w nowej foremce silikonowej - takiej specjalnej ;)


Składniki na Ciasto Czekoladowe z Gruszkami:
- 3 - 4 gruszki
- 125 g mąki
- 25 g kakao w proszku
- 125 g cukru do wypieków
- 150 g miękkiego masła + trochę do posmarowania blachy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przepis na Ciasto Czekoladowe z Gruszkami:
- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st., blachę wysmarować masłem, ja użyłam silikonową (wysmarowałam ją niewielką ilością oliwy)
- gruszki obrać, pokroić i ułożyć na dnie formy
- pozostałe składniki umieścić w misce, miksować, aż powstanie jednolite ciasto
- gruszki zalać ciastem i posypać płatkami migdałów
- piec ok. 30 min.
- po upieczeniu pozostawić ciasto do ostudzenia

Podawać z gałką lodów, sosem czekoladowym, lub bitą śmietaną.
źródło: książka "Nigella Ekspresowo"


Akcja Kulinarna:


12 komentarzy:

  1. Czekolada z gruszkami to moje ulubione połączenie, świetną masz foremkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak tylko ta formę zobaczyłam w sklepie, musiałam od razu ją kupić ;)jest idealna

    OdpowiedzUsuń
  3. foremka jest cudna ;)i super sie sprawdza kupiona tkmaxx ;)polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, gruszki z czekoladą - pycha :)
    A forma fantastyczna - dla każdego taki sam kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy nie będę mało oryginalna jeśli powiem, że świetna forma?:D
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę piec w zwykłej tortownicy, czy będę musiała zwiększyć ilość składników?

    OdpowiedzUsuń