Składniki na Szarlotkę na spodzie z ciasta francuskiego:
- 1 op. ciasta francuskiego
- słoik musu jabłkowego - może być kupiony, ja miałam własnej roboty
- cynamon
- duży kubek śmietany kremówki do ubijania
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (własnej roboty) lub cukru waniliowego
- wiórki czekoladowe do posypania
Przepis na Szarlotkę na spodzie z ciasta francuskiego:
- piekarnik nagrzać do 180 st.
- formę do pieczenia wyłożyć papierem (najlepiej żeby forma była mniejsza niż płat ciasta francuskiego)
- wyłożyć rozwałkowanym ciastem francuskim
- z wystających kawałków zrobić brzegi - dzięki temu mus jabłkowy nie wypłynie
- nakłuć widelcem w kilku miejscach
- włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 15 min
- po tym czasie ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, rozłożyć mus jabłkowy, oprószyć cynamonem
- włożyć ponownie do piekarnika i piec ok. 30 - 40 min (aż brzegi się zrumienią)
- w międzyczasie do wysokiego naczynia przelać śmietanę kremówkę, dodać cukier - ubić mikserem, włożyć na chwilę do lodówki
- ciepłe ciasto ostrożnie przełożyć na deskę, pokroić na kawałki, podawać z ubitą śmietaną i posypać wiórkami czekoladowymi
Szybki deser świetnie smakuje z popołudniową jak i poranną kawą ;)
Smacznego.
0 komentarze: