Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami

Jeszcze trochę dyni zostało, więc w któryś pochmurny, zimny wieczór postanowiłam zrobić Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami... Super rozgrzewa i bardzo syty obiad ;)


Składniki na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- ok 600 g dyni - obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 
- 1 marchewka
- 1 cebula 
- mały por 
- 6 średnich ziemniaków - obranych i pokrojonych w kostkę 
- ok 400 ml bulionu - może być z kostki 
- łyżka oliwy lub oleju 
- sól, pieprz, vegeta
- ulubione zioła 
- 3 łyżki śmietany 
- 5 kromek chleba tostowego 
- ok. 300 g wędzonego boczku na skwarki 


Przepis na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- boczek, pokroić w cienkie paseczki, patelnie rozgrzać - usmażyć boczek na skwarki 
- chleb tostowy pokroić w kostkę, wsypać na suchą patelnię, uprażyć, polać odrobiną oliwy i posypać ulubionymi ziołami 
- w dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju 
- cebulę pokroić w kostkę, pora w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka - zrumienić 
- dodać pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i ziemniaki 
- całość podlać bulionem, zmniejszyć ogień, gotować ok 30 min. (aż składniki będą miękkie) 
- zupę zmiksować na gładki krem 
- przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie vegetą 
- zabielić śmietaną 
- całość wymieszać 

Na talerz wyłożyć skwarki, grzanki, całość polać kremem.
Smacznego.

0 komentarze: