Składniki na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- ok 600 g dyni - obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka
- 1 cebula
- mały por
- 6 średnich ziemniaków - obranych i pokrojonych w kostkę
- ok 400 ml bulionu - może być z kostki
- łyżka oliwy lub oleju
- sól, pieprz, vegeta
- ulubione zioła
- 3 łyżki śmietany
- 5 kromek chleba tostowego
- ok. 300 g wędzonego boczku na skwarki
Przepis na Krem z Dyni ze skwarkami i ziołowymi grzankami:
- boczek, pokroić w cienkie paseczki, patelnie rozgrzać - usmażyć boczek na skwarki
- chleb tostowy pokroić w kostkę, wsypać na suchą patelnię, uprażyć, polać odrobiną oliwy i posypać ulubionymi ziołami
- w dużym garnku rozgrzać łyżkę oliwy lub oleju
- cebulę pokroić w kostkę, pora w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka - zrumienić
- dodać pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i ziemniaki
- całość podlać bulionem, zmniejszyć ogień, gotować ok 30 min. (aż składniki będą miękkie)
- zupę zmiksować na gładki krem
- przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie vegetą
- zabielić śmietaną
- całość wymieszać
Na talerz wyłożyć skwarki, grzanki, całość polać kremem.
Smacznego.
0 komentarze: