Domowy Cukier Waniliowy

Czas przygotowań do świąt zbliża się małymi kroczkami. Nawet się nie obejrzymy a już będzie grudzień, śnieg, mróz, Wigilia i Święta Bożego Narodzenia... Cukier Waniliowy w naszym domu "schodzi" w zawrotnej ilości, jak nie do ciast i ciasteczek to do kawy, placuszków, naleśników itp. Na przepis cukru waniliowego wpadłam jakiś czas temu na blogu u Ewy, zrobiłam go wtedy od razu, lecz dopiero teraz ujęłam to na zdjęciach i postanowiłam umieścić na blogu... W końcu teraz jest odpowiedni czas, żeby takie małe "cuda" przygotować na nadchodzące Święta ;)



Składniki na Domowy Cukier Waniliowy:
- 1 kg drobnego cukru 
- 5-6 lasek wanilii 
- słoik 

Przepis na Domowy Cukier Waniliowy:
- wsypać cukier do słoika 
- laski wanilii porozcinać i wydrążyć ziarenka wanilii
- ziarenka oraz łupiny umieścić w słoiku 
- zamknąć i wymieszać 
- co jakiś czas (2-3 dni) wymieszać cukier w słoiku 
- gotowy jest po ok. 2 tygodniach
- gdy cukier waniliowy się kończy, dosypuje do niego cukier i nowe laski oraz ziarenka wanilii (pozostawiając stare wewnątrz słoja)



Akcja Kulinarna:


2 komentarze: