Chałka z kruszonką

Mój ostatni, nowy zakup to książka "Chleb - domowy wypiek" i z niej własnie zaczerpnęłam przepis na chałkę. Choć oczywiście po swojemu go zmieniłam ;)

Składniki na chałkę:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1,5 - 2 op. drożdży instans (suszonych)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- tłuszcz do wysmarowania blachy

Przepis na chałkę:
- z drożdży, cukru i 1/3 szklanki ciepłej wody przygotować rozczyn i odstawić na 10 min do wyrośnięcia
- dodać całe jajka, masło, sól i 2 szklanki mąki - dokładnie wyrobić
- stopniowo dodawać pozostałą mąkę
- wyrabiać na stolnicy przez ok. 10 min, podsypując mąką
- zostawić na ok. 20 min do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić, podzielić na 6 równych części
- z każdej uformować wałeczek i spleść 2 warkocze
- chałki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min
- w tym czasie przygotować kruszonkę (50 g masła, 100 g mąki i 50 g cukru) - roztopić masło i ciepłe wlać do suchych składników, zagnieść
- chałki posypać kruszonką
- piec przez 35-45 min w temp. 200 st.



Najlepiej smakuje z powidłami śliwkowymi http://dosismakolyki.blogspot.com/2012/09/powida-sliwkowe.html lub masłem czekoladowo - orzechowym ;) w sam raz na jesienny podwieczorek
Smacznego.

0 komentarze: