Maliny z miodem

Maliny, te domowe, już powoli się kończą. Wykorzystuję każdą ilość zebraną z krzaczków, żeby jesień i zima były owocowe, malinkowe. Póki co malinki królują wśród słoiczków w tym roku. Takie cuda już są gotowe, a tworzą się jeszcze nowe.

dżem morelowo - malinowy z lawendą 
gęsty syrop malinowy
sok z malin
maliny w cukrze
frużelina malinowa


Składniki:
- 1 kg malin
- 100 g cukru
- parę łyżek miodu

Przepis: 
Maliny przebrać. Włożyć do miski, zasypać cukrem. Delikatnie wymieszać, aby cukier obtoczył maliny. Przełożyć do czystych i wyparzonych słoików. Do każdego słoiczka, wlać ok. 2 łyżki miodu. Zakręcić i pasteryzować ok. 10 min. Wystudzić.



Smacznego.
źródło: własne

0 komentarze: