Ciasto czekoladowe z orzechami

Hmm czekolada, owoce, orzechy, czy można chcieć czegoś więcej? Zapach pieczonego ciasta roznosił się po całym domu. Taka "czekoladowa "słodycz" w Nowym Roku. Pozmieniałam trochę mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i wyszło takie cudo. Grunt to ciągle coś zmieniać w kuchni i czekać na efekt ;)

Składniki:
- 250 g mąki 
- 250 g cukru 
- 300 g miękkiego masła
- 50 g kakao 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 4 jajka
- mały ekstrakt rumowe 
- ok. 5 obranych gruszek lub brzoskwiń
- mała paczka orzechów laskowych 


Przepis:
Orzechy zmiksować pulsacyjnie, żeby część była zmiksowana, część w całości. Gruszki lub brzoskwinie pokroić w większą kostkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną. Mąkę, cukier, masło, kakao, proszek do pieczenia, jajka, sodę i ekstrakt rumowy zmiksować na jednolitą masę. Dodać gruszki lub brzoskwinie i całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy. Posypać obficie orzechami. Piec ok. 45 - 55 min.

Smacznego. 

4 komentarze:

  1. Bardzo czekoladowo wygląda-pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wspaniale wygląda. Te chrupiące orzechy, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie - najlepsze przepisy powstają dzięki naszej inwecji twórczej i warto na nie poczekać.
    czekolada, orzechy, owoce - same dobroci (;

    OdpowiedzUsuń