- 3 - 4 gruszki
- 125 g mąki
- 25 g kakao w proszku
- 125 g cukru do wypieków
- 150 g miękkiego masła + trochę do posmarowania blachy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przepis na Ciasto Czekoladowe z Gruszkami:
- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st., blachę wysmarować masłem, ja użyłam silikonową (wysmarowałam ją niewielką ilością oliwy)
- gruszki obrać, pokroić i ułożyć na dnie formy
- pozostałe składniki umieścić w misce, miksować, aż powstanie jednolite ciasto
- gruszki zalać ciastem i posypać płatkami migdałów
- piec ok. 30 min.
- po upieczeniu pozostawić ciasto do ostudzenia
Podawać z gałką lodów, sosem czekoladowym, lub bitą śmietaną.
źródło: książka "Nigella Ekspresowo"
Akcja Kulinarna:
Czekolada z gruszkami to moje ulubione połączenie, świetną masz foremkę :)
OdpowiedzUsuńforma mistrzowska!
OdpowiedzUsuńjak tylko ta formę zobaczyłam w sklepie, musiałam od razu ją kupić ;)jest idealna
OdpowiedzUsuńTo mi w duszy gra :D
OdpowiedzUsuńŚwietna foremka!
OdpowiedzUsuńforemka jest cudna ;)i super sie sprawdza kupiona tkmaxx ;)polecam
OdpowiedzUsuńMmm, gruszki z czekoladą - pycha :)
OdpowiedzUsuńA forma fantastyczna - dla każdego taki sam kawałek :)
Czy nie będę mało oryginalna jeśli powiem, że świetna forma?:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
Wow! Ale fajna forma :)
OdpowiedzUsuńMogę piec w zwykłej tortownicy, czy będę musiała zwiększyć ilość składników?
OdpowiedzUsuńzwykła tortownica wystarczy ;) polecam
Usuńsuper forma, a ciasto pyszne !
OdpowiedzUsuń