Likier pomarańczowy

W zeszłym tygodniu robiłam Kandyzowane pomarańcze, wyszły cudne. Dlatego z powstałego syropu Mąż postanowił zrobić likier pomarańczowy. Wyszło mi to wyśmienite. Nic dodać nic ująć. Musicie zrobić, spróbować i delektować się podczas świątecznych wieczorów, przy choince, przy spotkaniu z najbliższymi. 

Składniki:
- syrop z kandyzowanych pomarańczy - ok. 0,5 l syropu 
- 350 - 400 ml spirytusu 
- woda 


Przepis:
Powstały syrop przecedzić. Przelać do litrowej butelki. Dodać spirytus, wymieszać. Uzupełnić wodą, całość dokładnie wstrząsnąć. Ilość spirytusu i wody, zależy jaki mocny chcemy otrzymać likier. Przechowywać w ciemnym miejscu. 

Smacznego. 
źródło: własne 

5 komentarzy:

  1. Tak się nim delektować w długie jesienne wieczory...ach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj napiłabym się takiego likieru :) ! Fajny, prosty przepis, na pewno skorzystam z niego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudnie, pewnie i tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń