W zeszłym tygodniu robiłam Kandyzowane pomarańcze, wyszły cudne. Dlatego z powstałego syropu Mąż postanowił zrobić likier pomarańczowy. Wyszło mi to wyśmienite. Nic dodać nic ująć. Musicie zrobić, spróbować i delektować się podczas świątecznych wieczorów, przy choince, przy spotkaniu z najbliższymi.
Składniki:
- syrop z kandyzowanych pomarańczy - ok. 0,5 l syropu
- 350 - 400 ml spirytusu
- woda
Przepis:
Powstały syrop przecedzić. Przelać do litrowej butelki. Dodać spirytus, wymieszać. Uzupełnić wodą, całość dokładnie wstrząsnąć. Ilość spirytusu i wody, zależy jaki mocny chcemy otrzymać likier. Przechowywać w ciemnym miejscu.
Smacznego.
źródło: własne
pychotka:)
OdpowiedzUsuńTak się nim delektować w długie jesienne wieczory...ach:)
OdpowiedzUsuńOjjj napiłabym się takiego likieru :) ! Fajny, prosty przepis, na pewno skorzystam z niego ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, pewnie i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuń