Pieczarki z cebulką

Przepis banalny, ale jest podstawą wielu przekąsek, dań itp. Zawsze kiedy dostaję od teścia całą skrzynkę takich pieczarek, robię zapasy. Smażę z cebulką doprawiam, i zamrażam. Na zapiekanki, paszteciki - idealne. Zawsze można wyczarować coś z niczego. Uwielbiam takie proste gromadzenie zapasów. 

Składniki:
- 3 kg pieczarek 
- 3 średnie cebule 
- sól, pieprz do smaku 


Przepis. 
Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki również w kostkę (większą) lub półplasterki. Na patelnie wsypać cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone pieczarki i dusić całość ok 40 min., aż pieczarki będą miękkie a woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Wystudzić. Przełożyć do małych pojemników i zamrozić.

Smacznego. 
źródło: własne 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach smażonych grzybów. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamrażasz?O,też muszę tak spróbować,wtedy pieczarki będą zawsze pod ręką:)

    OdpowiedzUsuń