Ten chleb dołączył do wspólnego pieczenia z innymi blogerkami. Sympatyczny weekend, pachniało w całym domu, wszyscy piekli chlebek lub focaccię. Zdecydowałam się na chleb, jednak zamiast oliwek dałam suszone pomidory, bo oprócz męża, to za oliwkami mało kto u nas przepada. Przepis pochodzi z książki "Bread" Jeffreya Hamelmana. Pszenny, powoli rosnący, idealny. Oliwki, pomidory suszone, można zastąpić innym dodatkami, otrzymamy tym samym chleb na jaki akurat mamy ochotę. Oprócz mnie piekły że mną :
Anna ŻYCIE OD KUCHNI <http://ankawell.blogspot.com/ >
Bożenka http://www. smakowekubki.com/
Dorota http://ugotujmyto.pl/
Ela J-ak* sobotaprzygarzch. blogspot.com
Karolina http:// stokolorowkuchni.blox.pl/html
Karolina : http:// bochnasaysdelicious.blogspot. com/
Małgosia http://akacjowyblog. blogspot.com/
Myniolinka http:// slodkieimpresje.blox.pl/html
Olga waniliowachmurka.com
Piegusek http://piegusek1976. blogspot.com/
Renata S. http://forksncanvas. blogspot.com/
Ale Nas dużo się nazbierało ;) Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie i czekam na kolejne...A tymczasem podaję przepis na pyszny, domowy chlebek.
Składniki - zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu (pszenny lub żytni, dokarmiony dzień wcześniej)
- 150 g mąki pszennej, chlebowej
- 180 g wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12-16 godzin.
Składniki - ciasto chlebowe:
- 360 g płynnego zaczynu
- 360 g wody (letniej)
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 630 g mąki pszennej, chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- ok. 6 suszonych pomidorów - można dać np. oliwki
Przepis:
Wszystkie składniki (oprócz pomidorków) połączyć ze sobą. Dokładnie wyrobić, ręcznie lub mikserem. Dodać drobno posiekane pomidory suszone, ponownie całość dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia pod folią na 2,5 godz. ( w tym czasie ciasto dwukrotnie odgazować, delikatnie rozciągając i składając). Podzielić ciasto na dwa małe bochenki lub zrobić jeden bochenek i jedną foccacię. Ciasto ma wyrastać w lodówce przez 12-18 godzin lub w ciepłym miejscu ok 2 godzin. Najlepiej piec na kamieniu w temp. 220 st. przez ok. 30-40 min.
Smacznego.
dziękuję za wspólnie spędzony czas, chleb wygląda przepysznie:) pozdrawiam no i do następnego razu!!
OdpowiedzUsuńDzieki za wspolne pieczenie :) Chlebek bardzo ładny :)
OdpowiedzUsuńChlebus wygląda znakomicie! Nastepnym razem tez upieke z pomidorami bo za oliwkami w chlebie nikt u mnie nie przepada :) Dzieki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńSuszone pomidory to dobry zamiennik. Muszę spróbować następnym razem.
OdpowiedzUsuńSpróbuję chyba i ja wersji z pomidorami. do następnej wspólnej akcji:)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl aby zastapic oliwki suszonymi pomidorami. Taki chlebek musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pieczenie :)
U mnie też z pomidorkami :)!
OdpowiedzUsuńz pomiarami bardzo apetyczny
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie
pomidorami , ups
UsuńU mnie wszyscy zachwyceni smakiem chleba.
OdpowiedzUsuńCieszę się z wspólnego pieczenia i dziękuję bardzo !
Wspaniały chlebuś :) pięknie wyrośnięty,
OdpowiedzUsuńdziękuje za wspólne pieczenie i super zabawę.
Do następnego pieczenia :)
Wykorzystam Twój pomysł z pomidorami :) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne pieczenie -Małgosia
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w chlebowym weekendzie!
OdpowiedzUsuńPachnący chlebek wygląda smakowicie.
Też dodałam suszone pomidory - to był strzał w dziesiątkę :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)
piękny chlebek :) z suszonymi pomidorami musiał wspaniale smakować :) dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńKolejnym razem i ja dodam suszone pomidory:-) Oliwki jednak doskonale mi pasowały do tego chlebka:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)
OdpowiedzUsuńKażda z nas miała indywidualne podejście do przepisu więc suma doświadczeń bezcenna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam
Pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za wspólne pieczenie;):):)
Fajna modyfikacja z pomidorkami, bardzo ładnie upieczony chlebek. Pozdrawiam i do zobaczenia przy kolejnym chlebie :)
OdpowiedzUsuńChlebuś fantastyczny!
OdpowiedzUsuńTo prawda, że chlebuś jest pyszny:) Kolejnym razem wypróbuję dodatek pomidorów:) pozdrawiam i dziękuję za wspólne chwil przy piekarniku:)
OdpowiedzUsuńu mnie tez z pomidorami... cudnie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne doświadczenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńsuszone pomidory wspaniale wzbogacają smak tego chleba , ale z oliwek nie umiałabym zrezygnować - uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyrósł Twój chleb...
serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
podoba mi się pomysł z suszonymi pomidorami! mam nadzieję, że jeszcze nie raz spotkamy się przy wspólnym wypiekaniu! Ściskam
OdpowiedzUsuńdziękuję wszystkim i do następnego razu ;)
OdpowiedzUsuńPrawda, że pyszny z pomidorami? ;)
OdpowiedzUsuńPyszny. Pzdrawiam i mam nadzieję na następne spotkanie.
OdpowiedzUsuńu mnie też pojawiły się suszone pomidory, pyszny dodatek
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie!
Następnym razem też zrobię z suszonymi pomidorami :) Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDoskonały! Dziękuję za ten wspólny czas!
OdpowiedzUsuńDomowy chleb górą!
OdpowiedzUsuńPysznie nam się upiekło:)
Dziękuję za wspólny czas:)
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń