Puree z dyni

To już raczej jeden z ostatnich przetworów w tym roku. Zrobiony pierwszy raz, na potrzeby chlebka z dynią , gdyż miejsca w zamrażarce nie miała, z dyni nie chciałam zrezygnować. Taki słoik 0,5 l starcza akurat na dwa chleby, które są akurat w przepisie. Wykorzystam to puree jeszcze do sernika, ciasta i kto wie jeszcze co z niego powstanie... ;) 


Składniki:
- dynia - moja po obraniu miała ok. 2,5 kg 
- woda 


Przepis:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać ok 1-1,5 szklanki wody. Rozgotować. Całość zmiksować blenderem. Gorące przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 15 min. 

Smacznego. 
źródło: własne


 Akcja:

6 komentarzy:

  1. Spora ilość wyszła. Fanie. Ja cierpię już na brak słoików, dlatego obrobioną dynię / upieczoną z przyprawami w piekarniku / zamrożę.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja znowu cierpię na brak msc w zamrażarce, stąd pomysł na słoiczki ;)

      Usuń
  2. ..sama dynia w sobie jest mdła....:(....
    na moje trzeba ją ..rozgotować z pomarańczą,docukrzyć i złamać smak cytryną i wanilią....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawy sposób, wart wypróbowania, ale to moje puree było robione na potrzeby chleba, serników, a tu nie zawsze wanilia i pomarańcza będzie do tego pasować

      Usuń
  3. takie purre to świetny pomysł i baza do wielu dań.

    OdpowiedzUsuń