To już raczej jeden z ostatnich przetworów w tym roku. Zrobiony pierwszy raz, na potrzeby chlebka z dynią , gdyż miejsca w zamrażarce nie miała, z dyni nie chciałam zrezygnować. Taki słoik 0,5 l starcza akurat na dwa chleby, które są akurat w przepisie. Wykorzystam to puree jeszcze do sernika, ciasta i kto wie jeszcze co z niego powstanie... ;)
Składniki:
- dynia - moja po obraniu miała ok. 2,5 kg
- woda
Przepis:
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka o grubym dnie, podlać ok 1-1,5 szklanki wody. Rozgotować. Całość zmiksować blenderem. Gorące przekładać do czystych i wyparzonych słoików. Pasteryzować ok. 15 min.
Smacznego.
źródło: własne
Akcja:
Super!
OdpowiedzUsuńSpora ilość wyszła. Fanie. Ja cierpię już na brak słoików, dlatego obrobioną dynię / upieczoną z przyprawami w piekarniku / zamrożę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ja znowu cierpię na brak msc w zamrażarce, stąd pomysł na słoiczki ;)
Usuń..sama dynia w sobie jest mdła....:(....
OdpowiedzUsuńna moje trzeba ją ..rozgotować z pomarańczą,docukrzyć i złamać smak cytryną i wanilią....
ciekawy sposób, wart wypróbowania, ale to moje puree było robione na potrzeby chleba, serników, a tu nie zawsze wanilia i pomarańcza będzie do tego pasować
Usuńtakie purre to świetny pomysł i baza do wielu dań.
OdpowiedzUsuń