Stokrotka - bułki razowe

Takie bułeczki uwielbiam, szybkie, pięknie rosną, równie szybko znikają ze stołu. ;) Co tu więcej mówić, były na kolację i na śniadanie do pracy. Użyłam mojej niezawodnej maszyny do wypieku chleba, ale tym razem tylko wyrobiła za mnie ciasto. Bułeczki piekły się w tradycyjnym piekarniku.


Składniki:
- 200 g mąki chlebowej 750
- 150 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki żytniej razowej
- 30 g otrębów
- 270 ml wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 60 g ulubionych ziaren - u mnie siemie lniane, pestki dyni i słonecznika
- 3 łyżki ziaren do posypania


Przepis:
- do maszyny wlać wodę, olej, miód,
- dodać sól, mąkę chlebową, orkiszową i żytnią
- na to otręby, ziarna, drożdże - ustawić program na wyrabianie ciasta drożdżowego (u mnie 1,5 godz.)
- blachę wyłożyć papierem do pieczenia
- po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę - podsypać odrobiną mąki
- ciasto podzielić na 7 części, każdą chwilę wyrobić, rozpłaszczyć i złożyć do środka
- układać bułki łączeniem do dołu, w kształcie stokrotki
- zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
- nagrzać piekarnik do 200 st.
- wyrośnięte bułki posmarować wodą, posypać ulubionymi ziarnami
- piec około 20 min. w temp. 200 st.
- wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 


wpis dodaję do akcji:

4 komentarze:

  1. Wspaniale,szkoda,ze nie mogę takich zrobić,niestety brak możliwości kupienia tak różnorodnej mąki bardzo mnie ogranicza w wypiekach,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie niestety mąki cieżko jest kupić ;(

      Usuń
  2. super przepis, biorę do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń