Bagietki na zakwasie żytnim

Moja przygoda w domowym pieczywem ciągle się rozwija, tym razem będą pierwsze moje bagietki. Wykorzystałam do tego mój zakwas - mojego Henia ;). Jedna powędrowała w prezencie do siostry, resztę zostały zjedzone przez naszą trójkę.


Składniki:
- zaczyn:

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 180 g mąki pszennej razowej 
  • 180 ml letniej wody 
- ciasto:
  • 300 g zaczynu 
  • 400 ml letniej wody 
  • 500 g mąki żytniej typ 720 
  • 150 g mąki pszennej razowej 
  • 2 łyżeczki soli 
  • kostki lodu 

Przepis:
- zakwas umieszczamy w dużej, szklanej misce - dodajemy mąkę i letnią wodę, mieszamy, żeby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin 
- po tym czasie przygotowany wcześniej zaczyn łączymy z mąkami 
- do letniej wody dodajemy sól, i mieszamy do rozpuszczenia 
- powoli wlewamy wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto (można mikserem)
- ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz. 
- następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy ( w razie potrzeby można podsypać mąką pszenną razową )
- ciasto dzielimy na 4 równe części i formujemy bagietki - układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia 

- po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 220 st. - na dole piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu 
- po godzinie nacinamy bagietki na skos i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min. 
- studzimy na kratce 

Smacznego. 
źródło: Smakowity Chleb 


5 komentarzy:

  1. zjadłabym nie jedną nie dwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe bagietki,zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowej, razowej bagietki jeszcze nie jadłam i chętnie to nadrobię:)!

    OdpowiedzUsuń