Składniki:
- zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 180 g mąki pszennej razowej
- 180 ml letniej wody
- ciasto:
- 300 g zaczynu
- 400 ml letniej wody
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- kostki lodu
Przepis:
- zakwas umieszczamy w dużej, szklanej misce - dodajemy mąkę i letnią wodę, mieszamy, żeby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin
- po tym czasie przygotowany wcześniej zaczyn łączymy z mąkami
- do letniej wody dodajemy sól, i mieszamy do rozpuszczenia
- powoli wlewamy wodę i wyrabiamy dokładnie ciasto (można mikserem)
- ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godz.
- następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy ( w razie potrzeby można podsypać mąką pszenną razową )
- ciasto dzielimy na 4 równe części i formujemy bagietki - układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia
- po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 220 st. - na dole piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu
- po godzinie nacinamy bagietki na skos i wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 min.
- studzimy na kratce
Smacznego.
źródło: Smakowity Chleb
zjadłabym nie jedną nie dwie ;)
OdpowiedzUsuńczęstuj się ;)
UsuńUwielbiam domowe bagietki,zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńpięknie u Ciebie ;)
UsuńDomowej, razowej bagietki jeszcze nie jadłam i chętnie to nadrobię:)!
OdpowiedzUsuń