Składniki:
- na zaczyn:
- 136 g mąki pszennej chlebowej
- 168 g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
- ciasto właściwe:
- 680 g mąki pszennej chlebowej
- 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 420 g wody
- 1 łyżeczka soli
- cały zaczyn
Przepis:
- wszystkie składniki zaczynu wymieszać, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 12-16 godzin
- składniki na ciasto właściwe (poza solą) wymieszać - przykryć szczelnie i zostawić na 20-60 min. w temp. pokojowej
- po tym czasie posypać solą, dobrze wyrobić lub zmiksować - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2,5 godz. do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć co 50 min.
- ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki, ułożyć do wyrośnięcia (najlepiej w koszyku do wyrastania) na ok 2,5 godz. - moje rosły 18 godzin w temp. 6 st. C
- przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (chleby można naciąć i obsypać mąką ) - piec w temp. 235 st. przez ok 40 min.
- wystudzić na kratce
Smacznego.
źródło: MojeWypieki
Śliczniutkie Twoje chlebki:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;) dopiero się uczę
Usuń