Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania

W tym tygodniu powstają coraz to nowsze chlebki, jak nie z automatu to tradycyjnie z piekarnika... sprawdzam, mieszam, kombinuję a potem tylko czekam na końcowy efekt i zdanie chłopaków czy smakowało, czy nie ;) Często piekę chleb bez wyrabiania, chleb od niechcenia,  szybki, smaczny, zdrowy bo domowy... ten z pewnością też zagości w naszej domowej piekarni ;)



Składniki na Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania:
- 3 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody



Przepis na Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania:
- w dużej misce wymieszać mąkę, rozkruszone drożdże i sól
- dodać wodę, wymieszać
- przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-18 godzin w temp. pokojowej
- po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę (obsypaną mąką)
- uformować kulę i przykryć ściereczką, ponownie dostawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
- 30 min, przed końcem wyrastania umieścić garnek rzymski lub naczynie żaroodporne z przykrywką w piekarniku nagrzanym do 240 st. C.
- przenieść ciasto do gorącego naczynia, przykryć i piec ok. 45 min.
- chleb powinien się zrumienić mimo przykrycia (jeżeli tak nie będzie, zdjąć pokrywkę na ok 15 min.)




Smacznego.
źródło: wkrainiesmaku



7 komentarzy:

  1. Dzisiaj robiłam podobny ;) Nie ma to jak domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny. Ja ostatnio robię chleb na zakwasie.

    OdpowiedzUsuń
  3. a , to się nie ugotuje w tym naczyniu,pod przykryciem ???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, często piekę chleby w garnku ceramicznym bądź żeliwnym i nigdy się nie zawiodłam, ma piękną chrupiącą skórkę

      Usuń