- 3 szklanki mąki
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody
Przepis na Chleb z Chrupiącą Skórką Bez Zagniatania:
- w dużej misce wymieszać mąkę, rozkruszone drożdże i sól
- dodać wodę, wymieszać
- przykryć folią spożywczą i zostawić na 12-18 godzin w temp. pokojowej
- po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę (obsypaną mąką)
- uformować kulę i przykryć ściereczką, ponownie dostawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
- 30 min, przed końcem wyrastania umieścić garnek rzymski lub naczynie żaroodporne z przykrywką w piekarniku nagrzanym do 240 st. C.
- przenieść ciasto do gorącego naczynia, przykryć i piec ok. 45 min.
- chleb powinien się zrumienić mimo przykrycia (jeżeli tak nie będzie, zdjąć pokrywkę na ok 15 min.)
Smacznego.
źródło: wkrainiesmaku
uwielbiam taki chlebek "D
OdpowiedzUsuńdla mnie pyszny ;)
UsuńDzisiaj robiłam podobny ;) Nie ma to jak domowy chleb :)
OdpowiedzUsuńdomowy najlepszy ;)
UsuńFajny. Ja ostatnio robię chleb na zakwasie.
OdpowiedzUsuńa , to się nie ugotuje w tym naczyniu,pod przykryciem ???????
OdpowiedzUsuńnie, często piekę chleby w garnku ceramicznym bądź żeliwnym i nigdy się nie zawiodłam, ma piękną chrupiącą skórkę
Usuń