To, że uwielbiamy ciasto francuskie to już większość z Was wie...robię różne słodkie i wytrawne potrawy, przekąski, obiady...Ale jakoś nigdy nie próbowałam ciasta francuskiego z gruszkami i sosem truskawkowym - tydzień temu była tarta z gruszkami i sosem czekoladowym, jednak zdjęć się nie doczekała, bo tak szybko zniknęła ze stołu ;)
Składniki na Tartę z Gruszkami i Sosem Truskawkowym:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 3 - 4 gruszki
- 1 roztrzepane jajko
- cukier do smaku
- sok z cytryny
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
Przepis na Tartę z Gruszkami i Sosem Truskawkowym:
- piekarnik rozgrzać do temp. 200 st.
- formę wysmarować niewielką ilością oliwy
- wyłożyć ciastem francuskim
- ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem
- gruszki obrać (można dać ze skórką) pokroić na plasterki, poukładać na cieście na tzw. zakładkę
- całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem (do smaku, w zależności jakie słodkie są owoce)
- piec ok. 25-30 min w temp. 200 st.
- w międzyczasie przygotować sos - w małym rondelku podgrzać dżem - posmarować nim ciasto po wyjęciu z piekarnika
- można polać innym dżemem, lub polewą czekoladową - wedle uznania
Takie szybkie, proste i pyszne ;)
Smacznego.
źródło: MatkaWariatka
Tarta z Gruszkami i Sosem Truskawkowym
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze: