Galaretka drobiowa

Każdy z Nas jest zabiegany, zapracowany, jak nie szkołą, pracą to sprawami osobistymi... Ale jeść coś trzeba, i to niekoniecznie zwykłe, tanie bułki z bufetu, hipermarketu czy stacji benzynowej ;) Dlatego żeby troszkę umilić ten czas w ciągu dnia rozpoczynam rozdział pt. "Śniadanie na wynos"... znajdą się przepisy, jak niewielkim kosztem i wysiłkiem, można przygotować śniadanie, które zabierzemy ze sobą zanim wyjdziemy z domu... Galaretka drobiowa to jedno z przekąsek, które uwielbiamy, a jednocześnie to sposób na wykorzystanie mięsa oraz bulionu, który został z niedzielnego obiadku...

Składniki na galaretki drobiowe (4 sztuki):
- 2 jajka
- pozostałe mięso z rosołu
- bulion drobiowy ok.1 litr
- 2 małe marchewki z rosołu
- małe opakowanie żelatyny spożywczej 

Przepis na galaretki drobiowe:
- jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół, potrzebujemy 4 połówki
- marchewkę pokroić w plasterki
- mięso z rosołu obrać i pokroić 
- bulion podgrzać, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać (nie gotować)
- do miseczek wsypać szczyptę pieprzu, ułożyć plasterki marchewki, połówki jajek oraz pokrojone mięso 
- wszystko zalać ciepłym bulionem 
- zostawić aż wystygnie i włożyć do lodówki najlepiej na noc

Podawać z octem i cebulką pokrojoną w kostkę. Smacznego...



0 komentarze: