Brownie z orzechami

Czekoladowo, orzechowo, wiosennie, bo takie jest to ciasto. Pierwsze, które upiekłam z nowej książki "Cukiernia Lidla", ale z pewnością nie ostatnie. Bo książka warta polecenia.Święta za pasem, więc trzeba już pomyśleć nad wypiekami dla całej rodziny.


Składniki:
- 200 g masła
- 200 g czekolady deserowej
- 3 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 100 g orzechów włoskich 
- 100 g obranych pistacji 

Przepis:
Orzechy i pistacje prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 10-12 min. Następnie odstawiamy i studzimy. Po czym siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżkę mąki - całość mieszamy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą. Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy niewielką ilością mąki. 3 jaja wbijamy do czystej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość ubijamy trzepaczką (lekko podbijając, ale nie ubijamy na sztywna pianę). Do ubitych jajek dodajemy masę z masła i czekolady. Całość mieszamy. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy i pistacje. Ponownie mieszamy i wylewamy na blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm. Pieczemy w temp. 185 st. przez 30-35 min. Dekorujemy kakao i pistacjami. 


Smacznego. 

2 komentarze:

  1. super :)
    Ja w tym roku protestuje i nic nie pieke.. jade na gotowe... ta pogoda nie nastraja , a wrecz dołuje... :(

    OdpowiedzUsuń