Pieczona biała kiełbasa

Sekret tego dania polega na przygotowaniu zalewy i marynowaniu kiełbasek całą noc. Jeżeli jeszcze posiadamy swojskie białe kiełbaski to to danie nie może się nie udać. Ja jestem tą szczęściarą i co jakiś czas mam dostawę domowych wędlin, więc nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. Siostra wie jak o mnie, o nas zadbać. Takie to już rodzinne mamy to kucharzenie, a potem tylko się wymieniamy. 
Kiełbaski są obowiązkowo na Śniadaniu Wielkanocnym, ale tak nam smakuje, że towarzyszy nam przez cały rok. 

Składniki:
- 1 kg białych kiełbasek (cienkich lub grubych) - najważniejsze dobrej jakości
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu
- kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu
- ok. 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 butelka piwa


Przepis. 
Kiełbaski umieścić w naczyniu (najlepiej takim z przykryciem). Dodać miód, musztardę. Wsypać pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać zimnym piwem. Przykryć i odstawić na min. 12 godz. do lodówki. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego włożyć kiełbaski. Podlać pozostałą zalewą. Piec ok. 60 min. w temp. 200 st. W połowie pieczenia kiełbaski przewrócić na drugą stronę, żeby równo się zrumieniły. 



Smacznego. 

0 komentarze: