Borówka w winie

Idzie jesień wielkimi krokami. Październik, to czas wyjątkowy, urodzinowy ;) Mimo pogody, jest radośnie, kolorowo. Wieczorami grzeje nas ciepłe kakao, lub gorąca herbatka z soczkiem, miodem, cytryną lub... borówkami w winie. Idealny dodatek do serów, bułeczki, herbatki.


Składniki:
- 450 g borówek
- 250 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 80 ml czerwonego słodkiego wina
- szczypta cynamonu

Przepis. 
Borówki wymieszać z cukrem i cynamonem. Dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na noc. Po tym czasie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 min, aż całość zgęstnieje. Dodajemy wino i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Gorący dżem przekładamy do słoików.


Smacznego.
źródło: Kuchnia Lidla 

0 komentarze: