Ogórki z łącką śliwowicą

Ogórki w naszym domu były i są od zawsze. Kiszone, konserwowe, sałatki, mizerię. Pod każdą postacią przez nas uwielbiane. Te, z łącką śliwowicą znalazłam w książce Kuchnia Polska (Hanna Szymanderska). Coś nowego, pierwszy raz łączę w słoiku ogórki z alkoholem... ;)


Składniki:
- 1 kg małych, twardych ogórków
- nieduży korzeń chrzanu 
- trochę kostek lodu 
- kilka łodyg kopru 
- kilkanaście ziarenek pieprzu 
- 2 szklanki przegotowanej wody 
- szklanka śliwowicy 
- 30 g soli 

Przepis:
Umyte ogórki zalewamy w misce zimną wodą z dodatkiem kostek lodu i zostawiamy na ok. 2-3 godziny. Osączamy, osuszamy i układamy w słoikach. Przekładamy łodygami kopru, paskami chrzanu i ziarenkami pieprzu. Wodę zagotowujemy z solą i po przestudzeniu mieszamy z wódką. Zalewamy nią ogórki. Szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce. 


Smacznego. 

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis!
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń