Tarta z truskawkami i rabarbarem

Truskawki uwielbiamy, co tu dużo mówić. Same, ze śmietaną, w ciastach, w deserach, w sałatkach, w koktajlach, w kompotach. W czym się da. Mrozimy, robimy przetwory, żeby cieszyć się nimi przez cały rok. Kiedy pojawiają się już w sklepach, kupujemy i zajadamy. Tym razem padło na ciasto znalezione u Ewy na blogu. Potrzebowałam jeszcze rabarbaru, ale tutaj miałam zapas mrożonego, więc nie było problemu. Zmieniłam tylko trochę proporcje rabarbaru do truskawek, dałam pół na pół. Wyszło pyszne. Wszyscy się zajadali, a to cieszy... ;) 


Składniki - tortownica ok. 20 cm
- szklanka mąki
- 100 g masła
- 2 żółtka 
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 1,5 łyżki bułki tartej 
- 200 g rabarbaru - dałam mrożony
- 200 g truskawek 
- 1/2 szklanki cukru 

Przepis:
Z mąki, masła, żółtek cukru i proszku do pieczenia szybko zagnieść ciasto kruche. Włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie obrać i pokroić na małe kawałki rabarbar. Wykorzystałam mrożony, więc już miałam gotowy. W rondelku podsmażyć rabarbar z cukrem. Cukier zależy od tego, jak słodki jest rabarbar, więc polecam dodawać go stopniowo. Ma powstać gęsta masa, nadmiar soku powinien odparować. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. 
Kruchym ciastem wyłożyć dno formy i boki. Piec ok. 15 min. Po tym czasie ciasto posypać bułką tartą. Wyłożyć masę rabarbarową. Na górę ułożyć truskawki, lekko dociskając do masy. Całość zapiekać kolejne 15 min. ale już w temp. 160 st. 

Smacznego. 


6 komentarzy:

  1. Jakie fajne ciacho, a mój rabarbar tak wolno rośnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. urośnie na czas ;) i jaki będzie pyszny ;)

      Usuń
  2. Jaka piękna! Ja swojej nie zdążyłam obfocić, mieliśmy niespodziewanych gości i zjedli wszystko za jednym posiedzeniem ;) Dziękuję Dorotka, że się skusiłaś ją zrobić! Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pysznie smakuje, to ja dziękuję Ewuś za przepis ;)

      Usuń
  3. Moje marzenie, uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń