Mrożony rabarbar

Rabarbar jeszcze jest w sklepach, jeszcze go widziałam, można zamrozić i na zimę będzie jak znalazł na kompot. Ważne jest, żeby włożyć go na parę sekund do wrzącej wody a potem do zimnej - tzw. blanszujemy.


Składniki:
- rabarbar
- gorąca i zimna woda
- woreczki na mrożonki



Przepis. 
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki ok. 1,5 - 2 cm. Wodę w garnku zagotować. Pokrojone kawałki rabarbaru wrzucić na parę sekund do wrzącej wody. Następnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Wysuszyć, włożyć do woreczków. Zamrozić.

Smacznego.
źródło: własne



4 komentarze:

  1. Niedawno też zastanawiałam się co zrobić z rabarbarem-miał być zamrożony,ale przerobiłam w międzyczasie.Mrożenie to kawałek lata zimą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) Jutro będę swój mrozić :)

    OdpowiedzUsuń