Włoski chlebek bananowy

Zawsze w książce Nigelli ciekawił mnie przepis na włoski śniadaniowy chlebek bananowy. Aż przyszedł czas, żeby go wypróbować. Upiec coś nowego, co jeszcze nie gościło na naszym stole, potem czekać aż ostygnie i kroić. Zajadać sam z masełkiem, smakować - to chyba najpiękniejsza chwila po całym wyczerpującym dniu w pracy.

Dziś jest Światowy Dzień Chleba i ten wpis jest specjalnie stworzony na ten dzień. Dzielmy się wszyscy i pokazujmy nasze "domowe" piekarnie ;)

Składniki:
- 150 ml oleju roślinnego
- 3 średnie, dojrzałe banany
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 175 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso

Przepis:
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st. Keksówkę wysmarować odrobiną oliwy lub wyłożyć papierem do pieczenia. W misce rozgnieść banany z solą i ekstraktem waniliowym. Następnie utrzeć z olejem. Ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać cukier i dalej uciekać. Wsypać mąkę, sodę i espresso, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do keksówki. Piec ok. 50 - 60 min. (patyczek wbity w środek powinien być suchy). Wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje wystudzony, następnego dnia.



Smacznego.
źródło: Nigellissima

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

5 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności :) Uwielbiam chlebki bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niewinna nazwa chlebek, a smak może zaskoczyć. Prezentuje się znakomicie jak najlepszy piernik. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This more a cake then a bread, but it looks very delicious! Dziękujemy za udział w Dniu Chleba Świata 2013.

    OdpowiedzUsuń