Gruszki gotowane w winie, owinięte ciastem francuskim

Jesień zbliża się do Nas wielkimi krokami, jak na razie jest piękna, złota, bezdeszczowa. Taką uwielbiamy najbardziej, liście, żołędzie, długie spacery... 
A takie oto gruszki powstały podczas jesiennej akcji "Jak gruszki na wierzbie". W gruszkowej akcji dotrzymywały mi towarzystwa zaprzyjaźnione blogi ;) Zapraszam do obejrzenia Ich dzieł:

Agata  http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/
Agata  http://my-happykitchen.blogspot.com/
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com  
Ania C– www.bajkorada.blogspot.com
Ania K www.krzywakromeczka.blogspot.com
Ania W – www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Anka W http://ankawell.blogspot.com/
Basia – http://mozaikazycia.blogspot.com/
Bożena http://www.smakowekubki.com/
Dorota R http://ugotujmyto.pl/
Iga http://japoziomka.blogspot.com/
Kamila – http://ogrodybabilonu.blogspot.com/
Karolina - http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/
Karolina http://stokolorowkuchni.blox.pl/html
Kasia http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/
Łucja S –  http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Małgorzata  http://akacjowyblog.blogspot.com/
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/
Renata S – www.forksncanvas.blogspot.com
Renata www.piegusek1976.blogspot.com
Sara - http://www.pieczarkamysia.pl/


Składniki:
- 4 twarde gruszki
- 2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 1 laska cynamonu
- kilka goździków
- ciasto francuskie


Przepis:
W rondelku podgrzać wodę, wino, cukier, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Możemy podciąć dół gruszki, żeby stabilnie stała. Gruszki wkładamy do syropu i gotujemy ok. 20 min. - wystudzić. Kiedy gruszki wystygną, wyciągamy ciasto francuskie i kroimy w cienkie paski. Każdą gruszkę owijamy ciastem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 180 st. przez ok. 20-30 min. Podajemy z syropem.


Smacznego.
źródło: matkawariatka

27 komentarzy:

  1. Ale cudne :) wygladaja pieknie!

    dziękuję za wspólny czas spędzony w kuchni : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne!
    Mogę sięgnąć po jedną?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przecudny ten smakołyk , świetny pomysł , mało ciasta , dużo owocu, dla mnie bomba!
    Dzięki za wspólny czas w gruszkowym temacie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądaja niesamowicie oryginalnie i smakowicie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie, bardzo mi się podobają!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dostaję zawrotu głowy, ogladając te wszystkie fajne przepisy z gruszką w roli głównej !
    Twoje są tak piękne, tak eleganckie i wytworne, że... ech!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie przygotowane! Dziękuję za wspólny gruszkowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pięknie, nie mogę się napatrzeć :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Częstuje się gruszka i dziękuję za wspólna zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sprężynkowe gruszki wyglądają po prostu cudnie. Chętnie skorzystam z pomysłu serpentyny:-)) Dzięki za wspólne gruszkowe chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieknie się prezentują na bajecznych zdjęciach! Chetnie zanurzyłabym żeby w jednej gruszce :) Dzieki za wspólne gruszkowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale cudeńka :) dziękuję za wspólny czas w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  13. Efekt świetny :) deser pięknie psie prezentuje. Zdjęcia super :) pozdrawiam i dziękuję za wspólne gruszkowanie :) M.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale obłędnie wyglądają :)! Porywam jedną...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gruszki w winie - to luuuubię :):)
    genialnie wyglądają w tej sprężynce z ciasta !
    pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  16. gruszki w winie uwielbiam a do tego tak pięknie podane:) pozdrawiam i do następnego wspólnego spotkania

    OdpowiedzUsuń
  17. Przecudnie wyglądają ! zabieram jedną :)))

    OdpowiedzUsuń
  18. pieknie ci to wyszło :)wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linkow do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby sie nam wszyskim znależć :)
    mam nadzieję że sie nie gniewasz :) (u mnie kuchnia moda kosmetyki ) i jeszcze dwa dni konkursu zapraszam link na dole posta :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  19. Ach kolejny pyszny przepis naszej akcji, dziękuję za wspólny czas! :)

    OdpowiedzUsuń