Trójkąciki z ciasta francuskiego z szynką, serem i sosem pomidorowo - ziołowym

Zawsze mam zapas ciasta francuskiego w lodówce. A to dlatego, że w szybkim czasie można zrobić pyszną kolację, dla męża, dla rodziny, dla znajomych. I wcale nie muszą to być "oklepane" kanapki. Na blogu już jest przepis na trójkąty z ciasta francuskiego z kurczarkiem i tartę, zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Ciasto francuskie daje wiele możliwości, my je uwielbiamy, bo zawsze coś wyczarujemy ;)


Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego 
- 3 łyżki sosu pomidorowo - ziołowego  lub np. ketchup + oregano suszone 
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków sera żółtego - lub kawałek startego sera
- 1 jajko - roztrzepane 
- suszone oregano 

Przepis. 
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st. Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Na każdy nałożyć pół łyżki sosu, plasterek szynki i sera. Złożyć w trójkąty. Boki skleić (jak pierogi, można np. widelcem). Całość posmarować jajkiem, posypać oregano. Piec ok. 20 min. 
Podawać na ciepło, lub na zimno, np. jako przekąska lub drugie śniadanie. 

Smacznego. 
źródło: własne 



5 komentarzy:

  1. Myślałam, że takie trójkąciki jadłam już ze wszystkim z czym się da. W ogóle nie pomyślałam o takim zestawieniu smaków :) Proste i szybkie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślałam, aż pewnego dnia brakło chleba a wszyscy byli "już" głodni, wtedy wpadłam na ten pomysł ;) Kubuś powiedział to prawie jak takie trójkąciki pizzy ;)

      Usuń