Dżem morelowy z rumem

Mam wrażenie, że mój blog przerabia się tylko w przetwory ale tak nie jest ;) Teraz taki sezon i jak najwięcej chcę Wam pokazać co dzieje się w mojej kuchni. Ale uwierzcie mi, że oprócz przetworów, jemy też obiadki, śniadanka i deserki. Następny wpis zrobię jakiś słodki, obiecuję a tymczasem zapraszam na dżem morelowy z rumem. 


Składniki:
- 2 kg moreli 
- 400 g cukru 
- 3 łyżeczki cukru waniliowego - użyłam domowego przepis tutaj
- sok z cytryny 
- 50 ml rumu 


Przepis:
Morele myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Zasypujemy połową cukru i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2,5 - 3 godz. (morele puszczą sok). Po tym czasie stawiamy garnek na małym ogniu, dodajemy cukier waniliowy i resztę cukru. Mieszamy co jakiś czas i smażymy ok. 2 godz. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i rum. Gorący dżem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem. 

Smacznego. 
źródło: własne 


Akcja.
Zapasy na zimę - I edycja 2013Trele Morele

4 komentarze:

  1. Nie ma to, jak dżem domowej roboty :) Jak dla mnie - bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być genialny. Chyba morelowy to mój ulubiony, a morele jedne ze smaczniejszych owoców ever! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie dżemiki:-). U mnie morele już zakupione i jutro będę robiła z nich konfiturę z dodatkiem likieru amaretto:-)

    OdpowiedzUsuń