Hmm początek weekendu majowo - czerwcowego zaczął się bardzo pomyślnie, gdyż pierwszy raz miałam zaszczyt porozmawiać z Ewa z MojeTworyPrzetwory. Wróciłam do domu pełna optymizmu, chęci do krzątania się po kuchni i postanowiłam, że na piątkowe spotkanie z przyjaciółmi, oprócz mięska z grilla, ciasta i sałatki, przygotuję też tartę, jako przekąska pomiędzy ciastem a czymś konkretnym do zjedzenia ;)
I tak oto powstała zielona tarta z serem feta.
I tak oto powstała zielona tarta z serem feta.
Bo to teraz taki sezon na tarty, my głównie robimy z ciasta francuskiego, raz na słono, innym razem na słodko. U Ewy też ostatnio gościła ;) Każda tarta może być inna, a składniki można mieszać i mieszać. Nasza była taka, zapraszam...
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pół opakowania sera fety
- 1 kulka mozzarelli
- garść rukoli
- ok. 6 szparagów - umytych, obranych
- 1 jajko
- sól i pieprz
Przepis:
- na papierze do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego, zrobić brzegi
- całość posmarować roztrzepanym jajkiem
- na to rozłożyć rukolę
- szparagi przeciąć na pół, ułożyć na rukoli
- mozzarellę porwać na kawałki, powkładać pomiędzy szparagi
- ser feta pokroić w kosteczkę, rozsypać po górze tarty
- całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą
- włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 st. piec ok. 20-30 min.
- podawać na ciepło lub zimno
Smacznego.
źródło: własne
szaleństwo szparagowe :) i u mnie dzisiaj gościło :)
OdpowiedzUsuń