Hmmm, jak to mówi mój mąż, diobełki ;) to nic innego jak nacięte parówki, które smażąc w głębokim oleju tak pięknie się otwierają, że wychodzą takie diobełki.... Idealne dla dzieci, z frytkami to albo fajny pomysł na obiad lub na ciepłą kolację ;)
Składniki na Diobełki z Frytkami:
- 6 parówek wieprzowych (mogą być drobiowe)
- pół paczki frytek
- pomidor, ogórek
- 1/2 butelki oleju
Przepis na Diobełki z Frytkami:
- olej wlać do frytkownicy lub garnka (użyłam woka)- rozgrzać
- z parówek ściągnąć folie, przekroić na pół, każdą naciąć na końcach na krzyż
- na olej wrzucić frytki
- pomidora i ogórka pokroić, ułożyć na talerzu
- pod koniec smażenia frytek wrzucić parówki
- po ok. 3 - 5 min, wyciągnąć, odcedzić na ręczniku papierowym
- wyłożyć na talerze
Smacznego.
źródło: zasłyszane
Diobełki z Frytkami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nie nazwałabym tego posiłkiem idealnym dla dzieci - choć olej rzepakowy faktycznie jest najzdrowszym z olejów, bogatym w omega-3, a smażenie na głębokim tłuszczu nie jest tak złe jak je malują o ile używamy świeżego tłuszczu i w miarę możliwości odsączamy go z potrawy, to jednak frytki (w dodatku sklepowe) i parówki to słaby zestaw...
OdpowiedzUsuńzawsze smażę na świeżym tłuszczu i odsączam potrawy, frytki zawsze można zrobić samemu, z pewnością lepsze to niż kupowanie gotowych produktów z fast food gdzie nie wiemy co tak jest
Usuńparowki i frytki? Przypomina mi to mojego chrzesniaka ktory lubi takie dziwne polaczenia:P
OdpowiedzUsuńNo wiec tak: parowki bym zjadla na sniadanie, frytki z pomidorami na obiad :-)
u nas tak się jadło i chyba to kwestia przyzwyczajenia ;)w takim razie zapraszam w tą porę obiadową na frytki z pomidorkami ;)
Usuńa ze wpadlam na Twojego maila, wiec dzisiaj tez byly frytki i pomidorki, ale z kurczakiem gyros :-)
OdpowiedzUsuń