Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty powstał na bazie Chlebka jogurtowego z maszyny, lecz z małymi zmianami. Była to inwencja twórcza, gdyż w domu została tylko mąką pełnoziarnista, ale ryzyko się opłacało. Wyszedł zdrowy, syty chlebek.


Składniki na Chleb pełnoziarnisty:
- 150 ml letniej wody
- 150 ml jogurtu naturalnego - o temp, pokojowej
- 1 łyżka oleju
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 15 g otrębów pszennych
- 10 g pestek dyni lub słonecznika
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki suszonych drożdży



Przepis na Chleb pełnoziarnisty:
- do maszyny wlać wszystkie składniki mokre czyli woda, jogurt, olej
- dodać mąkę, sól, otręby, pestki dyni lub słonecznika
- na górę wsypać drożdże
- ustawić program podstawowy, waga 700 g, skórka średnio wypieczona
- po upieczeniu wystudzić na kratce

Smacznego.
źródło: własne

1 komentarz: