Marynowane Jajka

Pierwszy raz zobaczyłam "te" jajka u Ewy ;) Nie wiem jaki będą mieć smak, jak będą wyglądać, czy spasują reszcie rodziny, czy też nie... ale postanowiłam zaryzykować i zrobić ja świąteczne Wielkanocne śniadanko ;) Jeżeli jajka się sprawdzą (a myślę, że tak będzie) będziemy je robić nie tylko na Święta...
W tym roku, oprócz tradycyjnych potraw, które często goszczą na naszym stole, będą też te nowe, więc zapraszam... będzie ciekawie ;)


Składniki na Marynowane Jajka: 
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula - pokrojona w piórka
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka pieprzu
- zalewa: 2,5 szklanki wody + 0,5 szklanki octu + 0,5 szklani cukru + 1 łyżeczka soli


Przepis na Marynowane Jajka:
- do garnka wlać składniki na zalewę, czyli wodę, ocet, cukier sól - zagotować
- ugotowane na twardo jajka delikatnie obrać, tak, żeby ich nie uszkodzić
- jajka poukładać w słoiku, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz
- zalać ciepła zalewą, poczekać aż ostygnie, zakręcić i włożyć do lodówki na około 2-3 tyg.

Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory 

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam marynowanych jajek - strasznie jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam marynowanych jajek - strasznie jestem ciekawa smaku :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo nam zasmakowały, też byłam ciekawa ich smaku polecam ;)

      Usuń
  3. ciekawa jestem jak to smakuje i z czym to się je...nigdy nie próbowałam, a wyglądają ciekawie...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my jedliśmy z sosikiem takim wiosennym - jogurt, rzodkiewki, koperek, cebulka dymka, sol, pieprz, troszkę majonezu, bardzo polecam zasmakowały nam ;)

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń