Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami

Taki tort upiekłam ostatnio z okazji podwójnych urodzin - męża i chrześniaka ;) radość była tym większa, że wszystkim tak smakowało, że nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia w całości... dlatego trzeba to powtórzyć ;)


Składniki na Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami:
Biszkopt Kakaowy:
- 4 jajka w temp. pokojowej (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
Mus Czekoladowy:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g ciemnej czekolady
- 350 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Nasączenie:
- 3 łyżki ekstraktu z wanilii
- 6 łyżek zaparzonej mocno herbaty
Przełożenie:
- około 6 łyżek konfitury truskawkowej (lekko podgrzać)
- szklanka truskawek - pokroić w paski
Boki:
- 6 pokruszonych ciasteczek owsianych z czekoladą

Przepis na Tort z Musem Czekoladowym i Truskawkami:
Biszkopt Kakaowy:
- rozgrzać piekarnik do 180 st.
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - ja użyłam silikonowej (posmarowałam ją odrobiną oliwy)
- żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 min. - do powstania puszystej, gęstej masy
- w drugiej misce ubić białka z drugą połową cukru pudru przez około 7 min. do powstania lśniącej piany
- mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać do oddzielnej miski i wymieszać
- połączyć żółtka z białkami silikonową szpatułką, następnie przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao, wymieszać bardzo delikatnie, wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów wymieszać, zrobić tak z pozostałą mąką
- całość przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać górę, piec przez ok. 35-40 min.
Mus Czekoladowy:
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciepła (nie gorącą) połączyć z serkiem mascarpone
- zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem - wmieszać ją delikatnie do masy serowej
- wstawić do lodówki
Tort:
- wystudzony biszkopt przekroić na 3 krążki
- każdy skropić mieszanką ekstraktu z wanilii i herbaty
- na pierwszym krążku ułożyć plasterki truskawek, skropić musem truskawkowym, rozsmarować 1/3 musu czekoladowego, przyłożyć drugim krążkiem i postąpić tak samo czyli plasterki truskawek + mus truskawkowy + mus czekoladowy, ostatni krążek posmarować musem czekoladowym, zostawić 3 łyżki na boki
- musem czekoladowym posmarować boki tortu, obłożyć pokruszonymi ciasteczkami
- wierzch udekorować truskawkami wg uznania



Smacznego.
źródło: Kwestia Smaku 


7 komentarzy:

  1. takie smakołyki, a ja nie mogę nic jeść po 18 :(
    aż mi ślinka cieknie...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, bardzo mi się podoba takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie smaków jest magiczne ;) masa jest lekka nie jak w standardowych tortach

      Usuń
  3. Wystarczy zdjęcie a czuję jego smak:) Gratuluję wypieku:)

    OdpowiedzUsuń