Zakwas Na Żurek robię w tym roku pierwszy raz... sama jestem ciekawa jego smaku ;) Święta już za pasem, Kto jeszcze nie zrobił to niech to uczyni ;) Polecam
Składniki na Domowy Zakwas Na Żurek:
- 1 łyżka zakwasu żytniego (może być też kawałek razowego chleba)
- 1/2 l letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki żytniej typ 720
Przepis na Domowy Zakwas Na Żurek:
- do wysokiego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy wodą - dokładnie mieszamy
- dodajemy czosnek i zakwas (lub chleb)
- zakrywamy słoik gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na min. 5 dni
- raz dziennie mieszamy
- po paru dniach można zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce max. 2 tyg.
Smacznego.
źródło: MojeTworyPrzetwory
Domowy Zakwas Na Żurek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja też dziś nastawiłam. Pytanie czy wyrobi się w czasie :)
OdpowiedzUsuńi jak wyrobił się ? ;)
Usuńbez tego ani rusz :)
OdpowiedzUsuńdokładnie ;)
Usuń