Babka Migdałowa z Polewą

Taką babkę robiłam pierwszy raz jakieś parę lat  temu. Nawet nie wiem skąd mam przepis, gdzieś podpatrzyłam, przeczytałam, szczerze nie pamiętam... ;) Ale idealnie pasuje na Świąteczny stół ...


Składniki na Babkę Migdałową z Polewą:
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów (mogą być też orzechy)
- cukier waniliowy - dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- polewa ( w garnuszku podgrzałam 1 łyżkę mleka + 4 łyżki kremu czekoladowego, całość podgrzać do rozpuszczenia, polać babkę )

Przepis na Babkę Migdałową z Polewą:
- masło, cukier, cukier waniliowy i wodę zagotować, do rozpuszczenia cukru, zdjąć z ognia, przestudzić (masa musi być lekko ciepła)
- do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i migdały - zmiksować
- dodawać po jednym żółtku, miksując
- białka ubić na sztywno, dodać ma masy i delikatnie wymieszać łyżką, do połączenia składników
- formę wysmarować i wysypać bułką tartą (użyłam silikonowej formy), wlać ciasto
- piec około 50 - 60 min. w temp. 175 st.
- wyjąć z piekarnika, ostudzić
- polać polewą czekoladową i udekorować migdałami wg uznania

Smacznego.
źródło: własne

Przepis dodaję do akcji:

 
 

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ;) faktycznie smakowita bo znikła w mgnieniu oka ;)

      Usuń
  2. Proszę o wklejenie działającego banera akcji, a nie tylko obrazka :) banerek po kliknięciu musi przenosić na stronę akcji :) po poprawce z przyjemnością zaakceptuję wpis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam już poprawiam ;) mam nadzieję, że sobie z tym poradzę ;)

      Usuń